ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΙΡΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

24.01.2022

Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία.
Η διακοπή των συγκοινωνιών και η επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας. Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της. Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας λόγω της εκτίμησής του πχ ότι δεν θα υπάρχει επαρκής κίνηση ή (και) προσέλευση των εργαζομένων ή του κοινού, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.
(από: Εγκύκλιος του ΚΕΠΕΑ)
Το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεατού και η ΠΟΘΑ είμαστε εδώ για να παρέχουμε οποιαδήποτε διευκρίνηση ή παρέμβαση χρειαστεί.Η Υγεία Και Ασφάλεια Εργαζομένων είναι για εμάς από τις αδιαπραγμάτευτες πλευρές της εργασιακής σχέσης.