ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 26/9/2011, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Θέμα: Η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης

28.09.2011

Με αφορμή την έναρξη της νέας θεατρικής σαιζόν πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου μας (Ηλίου 31, Μεταξουργείο)  Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους για το δυναμικό παρών -παρά τις δύσκολες συνθήκες εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων- αλλά κυρίως για το πνεύμα αλληλεγγύης και τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται πιο ανθρώπινο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας, σε μία εποχή που θέτει σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση τον κλάδο μας. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι όροι της συλλογικής σύμβασης, τα όρια των κατώτατων μισθών αλλά και οι τρόποι διασφάλισης της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης.

Για τους όρους της συλλογικής σύμβασης και τα όρια των κατώτατων μισθών μπορείτε να ενημερωθείτε και από την επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου μας. Για τη διασφάλισή τους όμως κρίνεται απαραίτητη η συνέργεια και συμμετοχή όλων μας.

Οι προτεινόμενες ενέργειες στις οποίες καταλήξαμε κατόπιν συζήτησης είναι οι ακόλουθες:

  • ενημερώνουμε όλους τους θεατρικούς επιχειρηματίες για τη συλλογική σύμβαση, αλλά και τους ελέγχους που θα διεξάγει το σωματείο.
  • τηρούμε όλοι το κατώτατο όριο μισθών και δε δεχόμαστε να υπογράψουμε σύμβαση με λιγότερα χρήματα ή με λιγότερα ένσημα
  • καταγγέλουμε θεατρικές επιχειρήσεις που δε διαθέτουν αδειούχο ηλεκτρολόγο ή που “εκβιάζουν” τους Τεχνικούς εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση
  • καταθέτουμε τις συμβάσεις μας στο Σωματείο. Για όσους συνάδελφους δε φέρουν συμβάσεις ή φέρουν συμβάσεις στις οποίες προβλέπεται μικρότερο ποσό από το κατώτατο μόνιμο, θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες διαγραφής τους από το Σωματείο.
  • δε συμμετέχουμε σε στησίματα στα οποία δεν παρευρίσκεται αδειούχος ηλεκτρολόγος
  • ενημερώνουμε συναδέλφους για προηγούμενους εργοδότες και καθεστώτα εργασίας, έτσι ώστε να τους προετοιμάζουμε και να τους προστατεύουμε

Το Σωματείο έχει ήδη ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους τους οποίους δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει διεξοδικά, προχωρώντας ακόμη και σε ενέργειες καταγγελιών σε αρμόδιους φορείς (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Συμβούλιο Επιθεώρησης Θεάτρων – Κιν/φων, Δημοτική Αστυνομία). Για τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ενημερώνεστε αμέσως.

Ο χώρος του Θεάτρου και της Τέχνης γενικότερα είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας μας: αντιστεκόμαστε για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε όχι μόνο καλύτερους όρους διαβίωσης αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τα όρια μισθών και οι όροι συλλογικής σύμβασης κατακτήθηκαν επίσης σε δύσκολες και κρίσιμες εποχές μέσα από συλλογικούς αγώνες. Είναι κρίμα τώρα να κάνουμε πίσω καταστρατηγώντας εμείς οι ίδιοι ο,τι δικαιωματικά μας ανήκει.

Είναι πολύ σημαντικό,λοιπόν, να γίνει κατανοητό σε όλους τους θεατρικούς επιχειρηματίες ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει ούτε με την τεχνική αρτιότητα των παραγωγών αλλά κυρίως ούτε με την ασφάλεια των θεατών. Δεν είναι αγώνας ενάντια στους επιχειρηματίες.
Αλλά αγώνας υπέρ ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος και ενός καλύτερου θεάτρου.

Σε μία εποχή κρίσης, που όλοι κρινόμαστε και κρίνουμε, πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που με αγώνα κατακτήθηκαν. Σε αυτό τον αγώνα, το Σωματείο ευχαριστεί όλους όσους συμμετέχουν επιδεικνύοντας ιδιαίτερο πνεύμα αλληλεγγύης και σύμπνοιας και δεσμεύεται ότι θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο.

                                         Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Θ

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΓΙΟΣ                                                    ΓΙΩΡΓΟΣ  ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ