ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ

03.06.2024

Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου 

Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων στις Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Ενόψει του καλοκαιριού, των υψηλών θερμοκρασιών και των κυμάτων καύσωνα που αναμένονται τις επόμενες μέρες, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους τεχνικούς και γενικότερα στους εργαζόμενους και εργαζόμενες που βρίσκονται στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους (ανοιχτά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα κτλ).

Πάντοτε σε συνθήκες καύσωνα θα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Απαιτούμε από το κράτος και τους παραγωγούς να μεριμνούν για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Δεν αρκούν οι συστάσεις και οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Εργασίας. Πρέπει να παρέμβει καθοριστικά το Υπουργείο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας οφείλουν να προβούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ορισμένα ορθά μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα είναι η άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, χωρίς καμία περικοπή των αποδοχών. Εξαίρεση από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ.),  με πλήρη καταβολή των αποδοχών, καθώς και μια σειρά μέτρα όπως συχνά διαλείμματα σε κατάλληλους  χώρους, περιορισμό βαρέων εργασιών, δροσερό νερό, σκίαστρα και καπέλα.

Τα Σωματεία των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό είμαστε εδώ και παρεμβαίνουμε άμεσα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.