24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

27.04.2023

24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Δευτέρα 1 Μαΐου και συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11:00 π.μ. για την Αθήνα στη Πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και στις άλλες πόλεις της χώρας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην εργατική Πρωτομαγιά τιμούμε τους εργάτες οι οποίοι με κόστος τη ζωή τους, στις αιματηρές εξεγέρσεις του Σικάγο το Μάϊο του 1886, υπερασπίστηκαν τα εργατικά τους δικαιώματα, το 8ωρο, τις καλύτερες συνθήκες υγείας και ασφάλειας και αγωνίστηκαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Με σημαία τους τη κοινωνική δικαιοσύνη, την εναντίωση στην καταχρηστική εργοδοτική εξουσία και τη βελτίωση του εργατικού και βιοτικού επιπέδου ζωής, αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.

Για τη χώρα μας, αυτή η μέρα έχει επίσης μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς ξημερώματα της Πρωτομαγιάς του 1944, τουλάχιστον 300 πατριώτες που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση εκτελέστηκαν, ως αντίποινα, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς κατακτητές.

 

Σήμερα, τα αιτήματα αυτά παραμένουν πιο επίκαιρα και ζωτικά από ποτέ. Η καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, η αποδόμηση του εργατικού δικαίου, η ανεργία που καλπάζει, ειδικά στο νεανικό πληθυσμό της χώρας, ο εργασιακός δεσποτισμός, οι καταχρηστικές, παρεμβατικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές στους εργασιακούς χώρους, η όλο και αυξανόμενη ακρίβεια των προϊόντων και του βιοτικού επιπέδου ζωής σε συνδυασμό με το εξουθενωτικό ροκάνισμα των μισθών, οδηγούν αναπόφευκτα σε ένα εκρηκτικό μείγμα εργασιακής ανασφάλειας, εσωστρέφειας, παραγκωνισμού και βιοτικής φτωχοποίησης των ανθρώπων.

Την ιστορική αυτή μέρα της Πρωτομαγιάς, απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια σε οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στα εργασιακά μας δικαιώματα. Ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε θεσμική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση μισθών, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, διαφάνεια και αμεσότητα στη λειτουργία των εποπτικών και ελεγκτικών φορέων για καταγγελτικές περιπτώσεις από εργαζόμενους σε χώρους εργασίας, καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας, ασφάλεια και σεβασμό στην εργασιακή και ανθρώπινη υπόσταση.

Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που ανακοίνωσαν η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και τα συνδικάτα και στο συλλαλητήριο στις 11:00 π.μ. στη Πλατεία Κλαυθμώνος για την Αθήνα, καθώς και στα συλλαλητήρια των κατά τόπους εργατικών κέντρων της χώρας.

 

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά!