ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85/2022

26.01.2023

Ανακοίνωση συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις για την απόσυρση του

ΠΔ 85/2022

 

Το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις των σπουδαστών/τριων των δραματικών σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κ.Θ.Β.Ε. και του Δη.Πε.Θε. Πάτρας, των καθηγητών/τριων για τη γενναία πράξη τους και των μαθητών των καλλιτεχνικών σχολείων που δεν το βάζουν κάτω.


Μετά από πέντε και πλέον εβδομάδες και σειρά συναντήσεων στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, η κυβέρνηση εμμένει να προσφέρει αόριστα επιχειρήματα και ευχολόγια, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν θα επηρεαστούν από το ΠΔ 85/2022 οι εργασιακές, επαγγελματικές και μισθολογικές συνθήκες των καλλιτεχνών, ενώ τα πτυχία θα συνεχίσουν υποβαθμισμένα ως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μετά από 40 χρόνια ως Ανώτερα και τρίτης βαθμίδας) κάτι που είναι εξαιρετικά προσβλητικό. Ταυτόχρονα δεν δεσμεύονται και δεν εγγυώνται για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν. Αφού λοιπόν αρνούνται να εξαιρέσουν τις καλλιτεχνικές ειδικότητες από το ΠΔ 85/2022 και δεν δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις, είναι πλέον φανερό πως ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη κατεύθυνση που οδηγούμαστε. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι των δραματικών σχολών, μαζί με τους επαγγελματίες καλλιτέχνες και τα σωματεία τους εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους, έως ότου τερματίσουν κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους κεκτημένων.


Σύσσωμος ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού, σπουδαστές και εργαζόμενοι αλλά και η κοινωνία, χαιρετίζει τις καταλήψεις των σπουδαστών στις Δραματικές και Καλλιτεχνικές Σχολές, καθώς και κάθε άλλη κινητοποίηση ενάντια στο ΠΔ 85/2022. Παράλληλα, το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, εκφράζει την πλήρη στήριξη του στην δυναμική απόφαση των καθηγητών και καθηγητριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου πως θα προχωρήσουν σε ομαδική παραίτηση αν δεν επιτευχθεί τροποποίηση ή απόσυρση του ΠΔ 85/2022.

Είμαστε όλοι μαζί  και συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενιαίου μετώπου σε αυτό τον αγώνα, αλλά και στους επερχόμενους για την διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.