Ανακοινώσεις/Δελτία Τύπου


Επιστολή προς την ΠΟΘΑ σχετικά με τη συνάντηση στο Δήμο Αθηναίων

14.05.2013

Αρ. Πρωτ. 34 /2013

Αθήνα, 15 Μαίου 2013

Προς την ΠΟΘΑ


Το Σ.Ε.Τ.Θ. από την αρχή της περσινής θεατρικής σαιζόν ξεκίνησε έναν αγώνα για την ασφαλή λειτουργία των θεάτρων, τόσο για τους εργαζομένους σε αυτά όσο και για τους χιλιάδες θεατές. Κατά τη διάρκεια των ενεργειών μας (προς υπουργείο ανάπτυξης, δημοτική αστυνομία, δήμο αθηναίων, πρωτοβάθμιο συμβούλιο επιθεώρησης, δευτεροβάθμιο συμβούλιο επιθεώρησης) το Σωματείο μπήκε στο στόχαστρο επιχειρηματιών, ηθοποιών αλλά και πολιτικών δυνάμεων. Εμείς σαν τεχνικοί ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ένα πρωτοβάθμιο Σωματείο εργαζομένων που θα προσπαθεί για το καλύτερο στο χώρο εργασίας, είτε αυτό αφορά στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα είτε στην ασφάλεια των εργασιακών χώρων.

Είναι κοινή παραδοχή πως ο εργαζόμενος που μέχρι σήμερα εγγυούνταν την ασφάλεια ενός χώρου συνάθροισης κοινού αρχίζει να περιττεύει. Με προεδρικό διάταγμα δρομολογείται η κατάργηση της υπεύθυνης θέσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου θεάτρων και η χαρά της εργοδοσίας είναι μεγάλη και δεν κρύβεται. Μετά τη σταδιακή απομάκρυνση αμπιγιέζ, φροντιστών, μηχανικών σκηνής, ηχοληπτών, έφτασε και η ώρα των ηλεκτρολόγων. Το Θέατρο μπορεί να το φαντάζονται κάποιοι χωρίς έμπειρους τεχνικούς αλλά δε σημαίνει ότι αυτό είναι το σωστό και το ασφαλές. Ευτυχώς ή δυστυχώς, το θέατρο δεν είναι ούτε το θεατρικό έργο ούτε ο ηθοποιός ούτε ο χώρος ούτε ο τεχνικός ούτε ο επιχειρηματίας. Το θέατρο είναι μία σύμπραξη όλων αυτών που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μία επιτυχημένη παράσταση που θα προσφέρει στον κοινωνικό ιστό ψυχαγωγία και πνευματική καλλιέργεια.


Γι' αυτούς τους λόγους, συνάδελφοι,ηθοποιοί, μουσικοί,χορευτές και πάνω από όλα συμπορευτές της Π.Ο.Θ.Α., το Σ.Ε.Τ.Θ. δεν κινείται με αποκλειστικό σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μελών του και μόνο. Κινείται με γνώμονα τη νομοθεσία και την ασφάλεια όλων όσοι εργαζόμαστε στο Θέατρο αλλά και των θεατών. Είναι κρίμα που τις κινήσεις μας από τον Νοέμβριο του 2012 έως και σήμερα,κάποιοι θέλουν να τις παρουσιάσουν συντεχνιακές. Το Σωματείο μας απαρτίζεται από πολλές ειδικότητες (μηχανικούς, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους, ταμίες, γλύπτες,ζωγράφους) που εδώ και χρόνια πλήττονται σταδιακά από την ανεργία διότι κάποιοι αποφάσισαν πως είναι περιττοί. Οι επιχειρηματίες πολύ εύκολα και με πρόφαση την οικονομική κρίση, καταργούν τις ειδικότητες και τις επιβάλλουν σε ανειδίκευτο προσωπικό.

Δε θέλουμε να έρθουμε σε ρήξη με κανέναν αλλά δε θα ανεχτούμε και τις επιθέσεις για τις καθόλα νόμιμες ενέργειές μας. Αν κάποιοι φαντάζονται τα θέατρα μόνο και μόνο για την παραγωγή πολιτισμού με τη “σύμπραξη” ηθοποιών και επιχειρηματιών, είμαστε μαζί τους αλλά με μία προϋπόθεση: την κατάργηση του εισιτήριου. Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πολυχώροι πολιτισμού με θεατρικές παραστάσεις, χωρίς εκπαιδευμένους και έμπειρους τεχνικούς δε συμβαδίζει με τον όρο Θέατρο.


Επικίνδυνες εγκαταστάσεις και ακατάλληλοι χώροι μετατράπηκαν αίφνης και βαφτίστηκαν “εστίες πολιτισμού”. Όχι κύριοι θα είμαστε απέναντι σε κάθε παράνομη δραστηριότητα είτε αυτό αφορά το μεγαλύτερο και σύγχρονο θέατρο είτε την πιο μικρή αίθουσα-πολυχώρο. Δε θα συμμετέχουμε σε καμία τραγωδία με θύματα θεατές και μάλιστα αθώα παιδάκια. Πολλοί χώροι είναι ακατάλληλοι και παρά τις γνωμοδοτήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και του Πρωτοβάθμιου Συμβούλιου Επιθεώρησης θέατρων-κινηματογράφων, εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα. Δεν γίναμε ξαφνικά αυτόχειρες πολεμώντας τους εργασιακούς μας χώρους. Ούτε θέλουμε να κλείσουμε εστίες πολιτισμού. Απεναντίας, ο πολιτισμός υποσκάπτεται από ανεύθυνους επιχειρηματίες και δημόσιους λειτουργούς. Είναι προφανές. Κι ας μην αδιαφορούμε άλλο ούτε ως εργαζόμενοι ούτε ως πολίτες αυτής της χώρας που τόσα έχει περάσει και περνάει από τη μη τήρηση της νομοθεσίας. Κάποιοι προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και κάποιοι προσπαθούν να το συγκαλύψουν.


Υπάρχουν εργοδότες – επιχειρηματίες που ποτέ δε σεβάστηκαν το νόμο και τους κανόνες ασφαλείας, αλλά θα είναι οι πρώτοι που θα σεβαστούν το προεδρικό διάταγμα για την κατάργηση του υπεύθυνου αδειούχου ηλεκτρολόγου. Το Σ.Ε.Τ.Θ. απαρτίζεται από μέλη-εργαζομένους και όχι από συμμέτοχους στα κέρδη κάθε επιχειρηματία. Είμαστε αυτοί που τα δίνουν όλα για την επιτυχία μίας παράστασης με το ίδιο μεράκι και την ίδια όρεξη, και από φέτος μάλιστα με μειωμένες απολαβές, ύστερα και από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη και την προσήλωση στο έργο που επιτελούμε.

Στο θέατρο όμως υπάρχουν και εργαζόμενοι που έγιναν συνέταιροι των επιχειρηματιών-εργοδοτών, κάνοντας εύκολα εκπτώσεις και υποκύπτοντας στο κέρδος. Εμείς ούτε εκπτώσεις κάνουμε. Ούτε το κέρδος μας επηρεάζει. Δε θέλουμε να είμαστε απέναντι σε κανέναν συνάδελφο-εργαζόμενο. Πρέπει όλοι μαζί να ενωθούμε και έτσι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση στο χώρο μας. Θεωρούμε πως αυτό θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα και σύννομα, για να προασπίσουμε τη δουλειά μας και πρωτίστως τα δικαιώματα που κάποιοι πριν από εμάς διεκδικήσαν και αποκτήσανε με κόπο.


Το Σ.Ε.Τ.Θ. θα συνεχίσει τον αγώνα του και δε θα ανεχτεί απειλές και απομόνωση. Οι ενέργειες του Σ.Ε.Τ.Θ. πυροδότησαν μία αλληλουχία γεγονότων: άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αστυνομίας με τη διενέργεια πολλών ελέγχων, του Δήμου Αθηναίων με την ανοικτή πρόσκληση για συζήτηση με θέμα τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και τέλος, της Π.Ο.Θ.Α. που ξεκίνησε ένα διάλογο με τα μέλη της και κατ'επέκταση με το Δήμο Αθηναίων.

Οι τελευταίες δυστυχώς ενέργειες και παραλείψεις της Π.Ο.Θ.Α. μάς δημιουργούν αμηχανία και μας αναγκάζουν να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς αποκλειστήκαμε από τις διαδικασίες διαλόγου που η ίδια δρομολόγησε. Εμείς σαν Σ.Ε.Τ.Θ. ήμασταν συνεπείς και παρευρεθήκαμε στην πρώτη διαβούλευση που διοργάνωσε την Παρασκευή 12 Απριλίου στα γραφεία της. Μία εβδομάδα μετά, την Παρασκευή 17 Απριλίου, κοινοποίησε τις προτάσεις της πρώτης σύσκεψης και στη συνέχεια, προτίμησε να συμμετάσχει στη σύσκεψη του Δήμου Αθηναίων χωρίς τη φυσική μας παρουσία. Αντίθετα, όρισε εξωθεσμικούς τεχνικούς συμβούλους αποκλείοντας τους καθόλα αρμόδιους αδειούχους ηλεκτρολόγους θεάτρου. Δε γνωρίζουμε τους λόγους που η Π.Ο.Θ.Α. αποφάσισε να μην μας καλέσει επίσημα σε μία τόσο ενδιαφέρουσα σύσκεψη για να υποστηρίξουμε τις θέσεις και τις τελευταίες μας ενέργειες που αποσκοπούν στην ασφάλεια εργαζομένων και θεατών, ενώ στη σύσκεψη παρερεύθηκαν θεσμικοί παράγοντες που εδώ και τόσο καιρό πλημμελούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και στην τήρηση του ήδη υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Καλό θα ήταν να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γνώμη μας είναι οι όποιες ενέργειες ή διαβουλεύσεις να γίνονται μόνο θεσμικά και χωρίς την παρουσία τρίτων που δε γνωρίζουμε τη σκοπιμότητά τους. Οι προτάσεις μας στη διαβούλευση της 12ης απριλίου ήταν αυτές που συναποφασίστηκαν και ανακοίνωσε η ΠΟΘΑ στις 17 Απριλίου, με μία παρατήρηση: το ότι η συμμετοχή μας σε κάθε είδους σύσκεψη θα ήταν θεσμική, κάτι που δυστυχώς δεν τηρήθηκε.

Ως μέλη της Π.Ο.Θ.Α. απαιτούμε να μάθουμε το λόγο για τον οποίο δεν είχαμε επίσημη πρόσκληση για τη σύσκεψη της 17ης Απριλίου, καθώς επίσης και αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης τα οποία και μας αφορούν άμεσα.


Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Θ.




Πρόεδρος                                                Γενικός Γραμματέας


Παναγιώτης Πατέλης                           Δημήτρης Βαμβακίδης